УВАГА! Допомогти Збройним Силам України можна, здійснивши переказ з платіжної картки за цим посиланням.
Купить квартиру Кропивницкий

Найважливіші нововведення до прозорої системи закупівель

30.12.2020 15:41:18934 просмотраАвтор: admin
Найважливіші нововведення до прозорої системи закупівель

До законодавства, що регулює діяльність усіх учасників державного закупівельного процесу, 19 вересня 2019 року було внесено дуже багато змін. Нова редакція Закону «Про публічні закупівлі» вступила в силу рівно через півроку і припала на самий квітневий Великдень. У новому змісті Закону переглянуто дуже велику кількість проблемних питань у сфері державних закупівель. Які нововведення є ключовими для сфери, давайте розбиратися.

Закупівлі до 50 тисяч гривень

Цінова шкала тендерів була змінена і тепер обов’язкова звітність державного замовника починається при закупках від 1 копійки, тобто система Прозорро буде бачити повну картину. Усі закупівлі першої межі у 50 тисяч гривень можуть проводитися без застосування ЕСЗ, але з підготовкою прямої звітності про угоду з постачальником. Внесення до річного плану для таких допорогів є початковою умовою для замовника. У цьому випадку, підписують прямий договір в публічних закупівлях. Читати допорогові закупівлі відтепер потрібно як «спрощені», але про це трохи пізніше, бо існує певна плутанина між офіційним визначення терміну та його застосуванням на практиці.

То ж такі прямі домовленості з майбутнім постачальником без використання прозорої платформи є прийнятними лише зі збереженням наступних умов:

  • крайня гривнева межа закупівлі не перевищує 50 тисяч гривень;
  • відмова від проведення «допорогової» закупівлі через ЕСЗ;
  • відмова від використання можливостей прозоро-Маркету;
  • якщо поточна закупівля належить до вийнятків зі «спрощених».

Спрощена закупівля та вийнятки, або як не сплутати з допорогами

Спрощена закупівля – це формат закупівлі на Прозорро, коли сума майбутнього договору буде знаходитися у наступних межах:

  • для товарів та послуг від 50 до 200 тисяч гривень;
  • для робіт, від 50 тисяч до 1,5 мільйона гривень.

Це основний формат закупівлі, що за ціновими рамками схожий до минулих допорогових, тобто таких, що не проводилися через електронну систему закупівель в обов’язковому порядку. Сьогодні «допороговими» є усі закупки на суму менше 50 тисяч гривень, але які замовник бажає провести через систему, хоч правової необхідності  у цьому немає.

Цікаво, що усі інші, можливі до застосування процедури (спрощена, відкриті торги, купівля через прозоро-Маркет), вимагають набагато більшого документального супроводу від постачальника, аніж закупівлі без проведення через ЕСЗ. Відповідно, що і терміни, які технічно вимагає система для організації електронного закупівельного процесу, набагато довші.

Товарна спрощена закупівля у межах 50-200 тисяч також законом визначена як «допороги», через те, що спрощена процедура не є конкурентною, хоч за присутності двох учасників система автоматично проводить аукціон.

Звітування при підписанні прямого договору постачання

Оприлюднення звіту щодо прямого договору у системі Прозорро покладається на посадову особу або з відділу тендерного комітету, або призначається прямий відповідальний робітник – уповноважена особа. До 1 січня 2022 року можливі зазначені варіації серед штатного розпису, після 2021 року за діяльність у сфері державних закупівель буде відповідати лиша одна людина – УО. Звіт публікується через акредитований майданчик, де проводяться усі державні закупівлі онлайн тут. Прозоро та відкрито для контролю – головні пріоритети у системі.

Перед тим, як відзвітувати щодо прямої закупівлі, завжди перевіряйте річний план. Оскільки замовники, закупівельний об’єм на рік яких не переважує 50 тисяч гривень, часто забувають саме оприлюднювати план. А за нових умов – планування має публікуватися навіть коли ви хочете витратити всього одну копійку. Контроль за об’ємом прямих договорів по одному товарному коду дуже важливий і має постійно знаходитися у рамках плану. Звіт публікується по кожній угоді, тому треба зважати на терміни, передбачені законом та електронним функціоналом системи.

Після того, як договір було укладено, на звіт виділено лише три робочі дні (стаття 10). Варто перевіряти технічну сторону питання, під час завантаження. Оскільки підвантаження документів відбвається у кілька етапів: сама форма звіту та наповнення договору. Необхідно критично відслідковувати чи набула статусу завершення публікація звіту і чи видно її у центральній базі.

Щоб уникнути регулярного контролю за річним планом та за відповідністю йому закупок, ви можете обрати іншу тактику – Prozorro Market. Застосування електронного каталогу першого державного інтернет-магазину, що було розроблено як розширення до центральної платформи, призначене для спрощення діяльності та зменшення папірцевого документообігу, який у наш час відкритих реєстрів є нераціональним. При проведенні поточної закупівлі через Маркет, звіт починає формуватися з самого початку у фоновому режимі у якості чернетки. Завдяки такому підходу, відповідальна особа зменшує вплив людського фактору на допущення помилки та отримує додаткове розвантаження робочого процесу. В цьому функціоналі все виконано автоматично, людина має лише заповнити інформаціну стрічку для уточнення договірних умов постачання.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузка...
поделитьсяподелитьсяподелитьсяподелиться

Подпишись на наш Instagram

Только самое важное и интересное

Подписаться

Оставить комментарий

  Подписаться  
Уведомление о
Народные новости
В Александрии возле «Вербовой Лозы» вырубают деревья
В Александрии возле «Вербовой Лозы» вырубают деревья (ФОТО)
06.01.20226451 просмотр

В Александрии житель города во время съемок с квадрокоптера на […]

В Александрии ветка упала на забор 2-ой школы и сломала его
В Александрии ветка упала на забор 2-ой школы и сломала его
02.09.20213221 просмотр

Сегодня, 2 сентября, из-за сильного ветра ветка дерева упала на […]

По Кременчугской улице 2 дня из-под земли течет вода. Водоканал не реагирует
По Кременчугской улице 2 дня из-под земли течет вода. Водоканал не реагирует
09.10.20205410 просмотров

По Кременчугской улице, в районе конечной остановки 5-го маршрута второй […]

Добавить новость
Отзывы
Семейный врач Миллер Виктория Викторовна
Семейный врач Миллер Виктория Викторовна
    
Это типа врач! В январе этого года чуть не отправи...
Семейный врач Турта Лариса Борисовна
Семейный врач Турта Лариса Борисовна
    
Врач знающий, очень внимательный и терпеливый к па...
Главврач центра скорой помощи Гирнык Александр Николаевич
Семейный врач Шкиря Михаил Александрович
    
Такі лікарі існують лише для того, щоб видавати до...
Семейный врач Харченко Нина Владимировна
Семейный врач Харченко Нина Владимировна
    
С порядочностью проблема. База знаний устарела.Одн...
Семейный врач Похватюк Анна Александровна
Семейный врач Похватюк Анна Александровна
    
Чудова людина.Був вражений людськими якостями,відн...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: