УВАГА! Допомогти Збройним Силам України можна, здійснивши переказ з платіжної картки за цим посиланням.
Купить квартиру Кропивницкий

Как в Александрии отопление дорожало

11.12.2018 00:00:0019 просмотровАвтор: admin
6 декабря состоялось очередное заседание исполнительного комитета и на нем установили новые тарифы на тепло, теперь жители имеющие счетчики, будут платить 1712,20 грн за Гкал. Те, у кого нет счетчиков, будут платить 45,12 грн за квадратный метр. Решение вступает в действие через 15 дней после его официальной публикации.

Вся эта ситуация тянется еще с 29 ноября, когда Алла Грибачева на заседании исполнительного комитета подняла тему повышения тарифов на отопление. За это время мне присылали различные обращения от граждан, заявления, петиции и т.д. Всю эту информацию я постараюсь опубликовать в этой статье. Всю информацию от других лиц в этой статье я публикую с сохранением языка и орфографии, с некоторой информацией я могу быть не согласен, но это мнение читателей, и они имеют право его высказать.

29 числа исполком проголосовал за снятие проекта о корректировке тарифа за тепло для населения, руководству предприятию ТКЭ было поручено за это время провести соответствующую разъяснительную работу среди абонентов, что и было якобы сделано 5 декабря на общественных слушаниях в музыкальной школе. Ниже прикрепляю краткое описание событий от представителя общественности Александрийского региона.

Ми звернулись з проханням дати серію публікацій – правду про владу і громаду. На жаль публічно висловити свою позицію простим пересічним громадянам практично неможливо (в ЗМІ Олександрійського регіону діє негласне «табу» — заборона на публікацію від простого люду). Не чує нас і влада.

Для прикладу: 5-ого грудня 2018 року відбулися так звані «громадські обговорення» тарифів на тепло. В залі музичної школі були присутні в переважній більшості працівники комунальних служб та бюджетники (тобто “залежні” від влади громадяни, які завжди підтримують її ініціативи. Обговорення звелось до монологу представників влади (вигуки, коментарі і пропозиції) стосовно необхідності підняття тарифів в системі централізованого теплопостачання через те, що КМУ, НКРЕК підвищив тарифи на газ, електроенергію, воду, на які місцева влада не має ніякого впливу. Також зазначалось що через неплатежі, борги населення (рівень проплат – 42%, а необхідно згідно вимог КМУ проплатити – 78% поточних платежів.) не буде продовжена номінація на поставки газу, і що буде далі – ніхто (тобто влада) не знає. Критична ситуація з наданням субсидії: тут через занадто жорсткі обмежувальні умови, встановлені КМУ в порівнянні з 2018 роком відмовлено в отримані субсидій 8 тисячам громадян (в 2017 році на субсидіях було 24 тисячі, а в цьому – попередньо буде десь до 15 тисяч). Правда, що ті громадяни, яким відмовлено управлінням соцзахисту в отримані субсидії можуть звернутись до спеціальної комісії в міську раду, яка після перевірки визначить мають вони право її отримати чи ні.

Виступаючі від представників громади були досить обмежені в часі, їх виступи стосувались питань проведення аудиту, розвалу системи централізованого теплопостачання: через масове, хаотичне встановлення автономок, штучно завищених показників виробничих програм виробництва тепла і відповідно завищення тарифів, які зовсім не були взяті до уваги, взагалі таке «обговорення» можна було зрозуміти, як попередження влади про те що в системі теплопостачання можуть виникнути такі проблеми, що місто буде без тепла і тоді «рятуйтесь хто зможе!» Ніяких рішено на цьому зібранні не було прийнято, але ясно одне – що тарифи на тепло підвищить виконком, так було завжди і так буде і тепер.

Представники громадськості Олександрійського регіону

От себя добавлю, что от директора ТК «КПЭ» было только много сухих цифр, которые все уже слышали 100 раз, от мэра услышали кучу критики в сторону правительства и его парламента, так как все повышения тарифов идут именно оттуда. Никаких предложений от него я не услышал, может что-то пропустил? После была только какая-то нелепая история про коммунальную ситуацию в Дании, которую он недавно посетил. Далее Людмила Давыденко рассказала про субсидии, про это есть отдельная новость.

По поводу основной «аудитории», которая посещает подобные мероприятия, 5 числа я немного опоздал и мест уже не было, потому пришлось отправиться на балкон и это было не так заметно, а вот уже 6 декабря на общественных слушаниях было очень заметно как все спешат домой и не хотят ничего слушать, как только кто-то начинал задавать вопрос из зала доносилось отчетливое «чмоканье», так как это затягивало процесс, а за мной сидела пара, которая обсуждала, что быстрей бы уже домой пойти…

Данные для графиков брал из открытых источник, возможна небольшая погрешность.

Представители общественности города Александрии прислали мне обращение, которое отправляли председателям городского совета по поводу массовых разрешений на установку «автономного отопления», что приведет, по их мнению, к значительному росту цен и также мне прислали заявление со списком аргументов почему не должно быть такого резкого увеличения цены на тепло.

——————————-
Про порушення прав громадян в енерго-комунальній сфері – деякі міркування небайдужого громадянина 

Відомо, що права і свободи громадян України гарантовані нормами Конституції та законами України. Контроль за дотриманням політичних, економічних, соціальних прав здійснюють органи державної влади (ВРУ,КМУ, органи державного контролю), місцевого самоврядування, судової влади, політичні партії та громадські організації. Отже, кожен громадянин має право захищати та відстоювати свої права в адміністративному і судовому порядку, а також через звернення до політичних партій та громадських організацій. В той же час дуже часто органи державної та судової влади не тільки не сприяють, а прямо протидіють та обмежують права громадян. Насамперед це стосується соціально-необґрунтованого підвищення цін і тарифів на енергоресурси (газ, електроенергію, ПММ) та ЖК-послуги (тепло, вода, квартплата). Формування цін і тарифів проводиться вузьким колом осіб на засіданнях КМУ, НКРЕКП, виконкомів місцевих рад.

Громадянам не надається достовірної повної в доступній формі інформації стосовно калькуляції структури тарифів, висновків попередніх комплексних ревізій діяльності підприємств-монополістів енерго-комунальної сфери розрахунку необхідності зміни ціни.

Громадські обговорення через надання пропозицій до формування тарифів нічого без комплексного аудиту не дають і їх просто завжди ігнорують, відкидають національні регулятори. Реального впливу ні громада, ні окремі громадяни на формування тарифів не мали і не мають. Рішення про підвищення тарифів завжди приймаються без урахування «соціальної складової» — платоспроможності населення. Рівень тарифів в Олександрійському регіоні (зокрема на тепло і воду) встановлено такий, що переважна більшість жителів регіону не в змозі їх оплачувати. Державні житлові субсидії тільки частково компенсують витрати сімейних бюджетів бідняків на оплату ЖК-послуг. 

Сьогодні через встановлення нового порядку надання субсидій (урізання соціальних нормативів «паперове» зростання доходів врахування доходів не тільки за місцем реєстрації, але і місцем фактичного проживання членів сім’ї) буде значно зменшено кількість громадян, що мають право на їх отримання. Крім того, іде стрімкий неконтрольований ріст цін всього споживчого сектору, які біднякам ніхто, ніяк і ніде не компенсує. Ростуть борги, неплатежі, і як наслідок «збиткова» діяльність комунальних підприємств. Ні держава, ні місцева влада не передбачають компенсації різниці тарифів в бюджеті, не створюють мережу соціальних магазинів, аптек, де б малозабезпечені категорії громадян могли б придбати харчі, ліки та інші товари за соціально-доступними цінами. Крім того, ні державною, ні місцевою владою не забезпечено системного публічного, державно-громадського контролю за діяльністю підприємств-монополістів енерго-комунального сектору ринку та системи соціально-правового захисту в Кіровоградській області. Неодноразові колективні звернення, петиції-вимоги громадян про проведення аудиту монополістів та системи соціального захисту органами держконтролю при участі представників громади блокуються, ігноруються та відкидаються. Акти вузькопрофільних перевірок, ревізій, незалежна експертиза договорів, що проводились органами держконтролю ніколи не публікуються в ЗМІ і тим більше не надаються представниками громадськості. Питання неправомірно-дискримінаційних дій та рішень (зокрема куди і як витрачаються кошти, що платять споживачі за ЖК-послуги несправедливого врегулювання договірних правовідносин, обмеження контролю за рівнем і якістю послуг) монополістів як було, так і залишається відкритим. В той же час підприємства-монополісти досить швидко і успішно застосовують адміністративно-примусові заходи по стягненню боргів (в основному з бідняків) через спрощену систему судового розгляду – за судовим наказом безспірне стягнення боргу без виклику сторін та без проведення судового засідання. Про рішення «боржники» дізнаються вже тоді, коли виконавча служба описує майно, або «відчужує» квартири. Практично при такій ціновій та тарифній політиці «потенційними» боржниками може стати переважна більшість населення в регіоні і «тарифний зашморг» може привести до втрати ними житла (заберуть квартиру за борги).

За висновками незалежних експертів пріоритетом державної політики в сфері ЖКГ повинна бути забезпечення соціальної справедливості, чого на жаль не було і немає. Тут висловлена позиція тільки окремого громадянина, але я надіюсь, що з цієї суспільно-важливої проблеми будуть публічно заявлені інші думки та пропозиції. Взагалі ж пропоную продовжити публічну дискусію з цього питання. Говоріть! Не мовчіть – це стосується кожного!

Богдан Сурмило — один з небайдужих громадян, жителів Олександрійського регіону
——————————-
Деякі коментарі з проблеми централізованого теплопостачання від котелень КП «Теплокомуненерго» міста Олександрії

В ЗМІ Олександрії останнім часом подають досить багато інформації стосовно критичної ситуації в системі централізованого теплопостачання міста. В основному це стосується того, що через «заповітрювання» тепло не циркулює в окремих стояках і батареї в квартирах не нагріваються. Причини в тому, що засмічені стояки не непромиваються внутрішньо будинкові мережі і відповідно через крани «Маєвського» невдається їх «розповітрити». Комунальні служби КП «Житлогоспу», КП «Теплокомуненерго», як стверджують споживачі, незадовільно обслуговують і контролюють виконання ремонтно-налагоджувальних робіт внутрішньо будинкових мереж і відповідно, часто тут виникають аварійні ситуації з подачею тепла в квартири. І загалом робиться висновок, що навіщо платити досить значні кошти за центральне опалення, яке не забезпечує нормативну температуру в квартирах і до того ж через неврегульованість відносин в обслуговуванні (практично не визначено відповідальності виконавців за надання послуг) неможливо добитись швидкого та оперативного усунення неполадок. Пропозиція вимога одна – відключення від системи централізованого теплопостачання і встановлення індивідуального опалення в квартирах. І це не тільки план чи задум окремих жителів багатоповерхівок сьогодні, але і вже масове безсистемне хаотичне встановлення «автономок» в квартирах, перевід бюджетних установ (шкіл, лікарень) на автономні котельні за рішенням та з дозволу міської влади з відключенням їх від котелень КП «Теплокомуненерго».

Отже, вже давно розпочався і продовжується стихійний ніким і нічим неконтрольований, хаотичний процес загальної «індивідуальної автономомізації опалення». Заплатив гроші за «автономку» і теплий рай в квартирі за помірними розцінками – забезпечено. Здається все це правильно і добре, але тільки для окремих (в основному заможних) громадян, а що тоді робити іншим (а це сотні і тисячі сімей), які не мають грошей на «автономку» ні на оплату непомірно-зростаючих тарифів (не тільки через подорожчання енергоресурсів, а і через зменшення кількості споживачів системи ЦО) КП «Теплокомуненерго».

Виходить так, що масова «автономізація» завдає шкоди інтересам «бідноти-злидоти» (більше платити), що залишаються в системі ЦТ, розбалансовує гідравлічний режим подачі тепла сприяє виникненню потенційних аварій (пожежі, вибухи) в багатоповерхових будинках через перевантаження внутрішньо будинкових електричних та газових мереж. Для прикладу: в Павлограді через масове включення електрообігрівачів в квартирах (на котельні газ не подавався через неотримання номінацій на подачу газу) відключались системами захисту цілі мікрорайони, а в Рубіжному Луганської області через впровадження децентралізації системи опалення, 6,5 тис. абонентів системицентрального опалення залишались без тепла (влада ніяких заявок на подачу газу на котельні і відповідно коштів не виділяла). За висновками незалежних експертів (зокрема компанії «Romboll») в Олександрії іде розвал централізованої системи теплопостачання і якщо не буде заборонено установку «автономок» ніяких інвестиційних коштів на модернізацію діючих котелень КП «ТКЕ» (про це неодноразово говорилось і планувалось, але на ділі робилось зовсім інше) не буде надано.

Представниками громадськості неодноразово в зверненнях до міської влади, керівництва КП «Теплокомуненерго» піднімались питання, надавались пропозиції стосовно того, що необхідно негайно і терміново ініціювати та провести техніко-економічний, фінансово-енергетичний аудит системи централізованого теплопостачання (в т.ч. енергоаудит житлових багатоповерхових будинків). Незалежними експертами (за попереднім прикладом, що проводили експерти ПАДКО) при участі органів держконтролю, представників громади і вже за його результатами розробити та реалізувати антикризову програму всієї сфери ЖКГ (в т.ч. централізованого теплопостачання, централізованого обслуговування будинків, екології, благоустрою, соціальної сфери), що допоможе стабілізувати ситуацію в цих основних сферах життєдіяльності міста. Поки ж що такі пропозиції не находять підтримки як влади, так і громади.

А Ви що думаєте з цього приводу? Висловіть публічно свою позицію стосовно цих проблем і тоді нас не тільки почують, а і послухають!

Максим Несутяжний один із небайдужих жителів міста

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузка...
поделитьсяподелитьсяподелитьсяподелиться

Подпишись на наш Instagram

Только самое важное и интересное

Подписаться

Оставить комментарий

  Подписаться  
Уведомление о
Народные новости
В Александрии возле «Вербовой Лозы» вырубают деревья
В Александрии возле «Вербовой Лозы» вырубают деревья (ФОТО)
06.01.20226494 просмотра

В Александрии житель города во время съемок с квадрокоптера на […]

В Александрии ветка упала на забор 2-ой школы и сломала его
В Александрии ветка упала на забор 2-ой школы и сломала его
02.09.20213258 просмотров

Сегодня, 2 сентября, из-за сильного ветра ветка дерева упала на […]

По Кременчугской улице 2 дня из-под земли течет вода. Водоканал не реагирует
По Кременчугской улице 2 дня из-под земли течет вода. Водоканал не реагирует
09.10.20205438 просмотров

По Кременчугской улице, в районе конечной остановки 5-го маршрута второй […]

Добавить новость
Отзывы
Семейный врач Миллер Виктория Викторовна
Семейный врач Миллер Виктория Викторовна
    
Это типа врач! В январе этого года чуть не отправи...
Семейный врач Турта Лариса Борисовна
Семейный врач Турта Лариса Борисовна
    
Врач знающий, очень внимательный и терпеливый к па...
Главврач центра скорой помощи Гирнык Александр Николаевич
Семейный врач Шкиря Михаил Александрович
    
Такі лікарі існують лише для того, щоб видавати до...
Семейный врач Харченко Нина Владимировна
Семейный врач Харченко Нина Владимировна
    
С порядочностью проблема. База знаний устарела.Одн...
Семейный врач Похватюк Анна Александровна
Семейный врач Похватюк Анна Александровна
    
Чудова людина.Був вражений людськими якостями,відн...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: